Köttbullar till jul


Kan du tänka dig ett julbord utan köttbullar? De flesta kan det inte. Däremot är det nog många som gärna slipper stå och trilla köttbullarna till hela släkten dagarna innan jul.

Köttbullarna på våra julbord måste vara hemlagade!

Tänk att med gaffeln ha fångat en halv köttbulle och en bit potatis doppat i lite äppelmos eller stark senap.  När smaken sprider sig i munnen inser man att något är fel, fruktansvärt fel.  Det man trodde var en hemlagad delikatess var inget annat än en industriproducerad talgdoppad animalisk restprodukt.

Man riktigt ryser av obehag när man tänker på det.

Nej. En köttbulle skall i julens tecken vara hemlagad och smakrik! Är den dessutom enkel att tillaga är det förstås ett stort plus.

Recept på köttbullar med krydda


  • 1 kg blandfärs
  • 4 kokta kalla potatisar
  • 1 finhackad gul lök
  • 1-2 msk salt
  • 1 tsk mald svartpeppar
  • 3-4 msk stark senap
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • En nypa cayennepeppar
  • 3-4 hackade vitlöksklyftor
  1. Mosa potatisen eller riv den fint.
  2. Lägg färs, potatis, ägg, lök och kryddor i en bunke.
  3. Späd med mjölk och rör tills blandningen är slät. Att använda en elvisp med degkrokar sparar handlederna.
  4. Skölj händerna i kallt vatten och trilla små köttbullar. Lägg köttbullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i tio minuter mitt i ugnen i 250 grader.
  6. Frys in köttbullarna eller lägg i kylen.
  7. Stek köttbullarna ett par minuter före servering.

Mycket enklare än så blir det inte. Kryddningen varierar du förstås efter behag.

2 svar på “Köttbullar till jul”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.