Rimma julskinka


På den gamla goda tiden rimmade man kött och fisk för att konservera maten så att den höll sig längre. Att rimma innebär bland annat att man gnider in köttet med salt och socker och detta påverkar förstås smaken åt det salta hållet.

Här kommer ett recept för att rimma en julskinka på tre till åtta kilo.

Ingnidning

  • 4 matskedar salt
  • 2 matskedar socker
  • ½ matsked salpeter

Saltlake

  • 5 liter vatten
  • 900 gram grovt salt utan jod
  • 2 matskedar socker
  • ½ matsked salpeter

Ingnidning: Blanda ingredienserna och gnid in skinkan ordentligt. Låt skinkan stå kallt i ett dygn i ett lätt övertäckt förvaringskärl av porslin, glas eller rostfritt stål.

Saltlake: Koka upp ingredienserna i en kastrull och låt koka ett par minuter. Ta kastrullen av plattan och skumma noga den heta laken. Låt laken kallna.

Häll den kalla laken över skinkan så att den täcks helt. Förvara skinkan kallt, om möjligt i kylskåp. Skinkan skall vändas med jämna mellanrum, det är viktigt att använda rena redskap vid denna procedur. En mindre skinka (3-4 kg) rimmas i 2 veckor och en större i 3 veckor. Blir laken grumlig skall den bytas ut.

Innan skinkan tillagas skall den vattnas ur. Skall den kokas räcker det med 2 timmar. Vid ugnsbakning skall urvattningen pågå i 15 timmar.


Ett svar på “Rimma julskinka”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.