Saffranssemlor


Sedan ett par år tillbaka kan jag inte tänka mig en julafton utan saffranssemlor. Jag älskar vanliga semlor – om de är gjorda på rätt sätt – men när jag uppfann saffranssemlan var himmelriket nära. Senare har jag förstått att saffranssemlan redan var uppfunnen, men den här varianten är sagolik.

Vad är hemligheten?

Det handlar bland annat om att ha russin i degen och att göra egen mandelmassa. Exakta instruktioner kommer i receptet nedan.

Ingredienser

Mandelmassa

Mandelmassan blir bäst om den görs dagen innan och sedan får svälla i kylen över natten. Men det går förstås att göra den samma dag och det blir lika gott ändå.

Gör mandelmassan enligt receptet på hemgjord mandelmassa.

Saffransbullar

Gör degen enligt receptet på saffransdeg och baka bullarna efter beskrivningen av hur man gräddar Saffransbullar och lussekatter.

Recept


  1. Vispa rejält med grädde. Det går åt mer än man tror.
  2. Skär av toppen på bullarna och gröp ur nederdelen.
  3. Lägg mandelmassan och en del av det urgröpta saffransbrödet i en bunke. Klicka i lite av grädden och blanda ihop.

    Försök att få till en jämn fast smet. Klicka i mer grädde efter behov. Den viktigaste ingrediensen är mandelmassan, men brödet och grädden har sin givna plats.

  4. Fyll de urgröpta bullarna med mandelmassesmeten.
  5. Klicka på grädde på toppen.
  6. Lägg på de avskurna bulltopparna som lock.
  7. Pudra med florsocker.

Färdigt!

Förvara i kylen men ta fram en god stund innan de skall ätas. Bäst blir det om man äter dem nygjorda!

Har du kommit så här långt finns det bara en sak att säga:

Grattis! Du och de som får äran att smaka har en högtidsstund att vänta. Julens mest oumbärliga go’sak!

2 svar på “Saffranssemlor”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.