Saffransdeg


Ingen jul utan saffran. Främst tänker vi på lussekatter. Här på Axels Julbord slår vi ett slag för Saffranssemlan, en läckerhet som vi utnämner till julens viktigaste maträtt.

För ovanstående bakverk behövs en vetedeg med saffran. En saffransdeg som är förberedd på rätt sätt är en fröjd att jobba med. Degen blir elastisk, klibbar inte och låter sig enkelt formas till julkaka, lussekatter eller släta bullar att ha till saffranssemlorna.

Ett problem med saffransbröd är att det ofta blir torrt. Tänk på att blötlägga russinen innan de jobbas in i degen. På så sätt undviker man att de suger i sig fukt från brödet.

Nedan förutsätts att en hushållsassistent finns att tillgå, om inte är det hårt kroppsarbete som gäller!

Fördeg

  • 700 gram vetemjöl
  • 25 gram socker
  • 75 gram jäst
  • 600 gram röd mjölk (6 dl)

Låt jästen lösas upp i mjölken, häll i socker och mjöl och låt maskinen knåda degen i tio minuter på lägsta hastigheten. Täck över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek i en halvtimme till fyrtiofem minuter.

Huvuddeg (bortgöring)


  • 175 gram socker (kan bli väl sött och kan utan problem minskas)
  • 10 gram salt
  • 1 ägg
  • 20 gram kardemumma, grovstött i mortel
  • 3 gram saffran
  • 450 gram vetemjöl
  • 250 gram rumsvarmt smör (går utmärkt att minska efter behag)
  • 100 gram russin (se det som en riktvikt, klart man kan ta mer!)

Om du vill ha russin (eller annan torkad frukt) i degen blötlägger du dessa i kallt vatten. Efter en halvtimme låter du dem rinna av i en sil.

  1. Lägg allt utom smöret i bunken med fördegen och knåda på lägsta hastigheten i fem minuter.
  2. Jag använder rullen för att knåda vetedeg. Smöret skall vara rumsvarmt, har du glömt att ta fram det tinar du det  i mikrovågsugnen. Observera att det skall ha fast form.

  3. Tillsätt smöret bitvis. Öka hastigheten och låt maskinen knåda degen i cirka tio minuter.
  4. Det tar en stund att arbeta in smöret på det här sättet (att göra det förhand har jag inte provat, men det är nog mycket tålamodsprövande och rekommenderas ej). Det blir väldigt kladdigt och knådningen kan behöva passas. Till slut får man dock en mycket fin och elastisk deg. Se upp för att knåda för länge, då mister degen de fina egenskaperna.

  5. Pudra vetemjöl över de avrunna russinen och arbeta sedan in dem i degen.
  6. Sätt på locket på bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
  7. Dela degen i fyra delar och forma bullar. Täck med bakduk och låt vila i några minuter.

Nu har du en härlig saffransdeg att göra lussekatter, julkaka eller saffranssemlor av.