Pepparkakor


När jag var ung älskade jag Skånepepparkakor, eller skånska smörgåspepparkakor som de också kallas. En och en halv centimeter tjocka och mjuka och runda. Hemma köptes de färdiga och åts med Lätt och Lagom och Herrgårdsost. Idag skulle jag förstås välja smör och ost av annan sort och dessutom föredra hembakat.

Ännu återstår det för mig att baka dessa läckerbitar, men ett recept har jag och kanske hinns det med innan jul.

Här kommer två recept på vanliga pepparkakor. Prinsens pepparkakor hittade jag i mormors receptsamling och det är över femtio år gammalt. Inte heller dessa har jag provbakat själv, men visst låter det gott att ha vispad grädde i. En annan variant – julpepparkakor – hittar du också.

Någon pepparkaksexpert är jag alltså inte. Än.  Men gott är det. De små rackarna är ju helt omöjliga att sluta äta när man väl har börjat.

Tips! En oväntad smaksensation, som blivit allt mer populär med åren, är att ha blåmögelost/grönmögelost på pepparkakan.

Recept – Prinsens pepparkakor

En variant på pepparkakor som kanske inte bakats sedan 1950-talet!

  • Drygt 1 liter vetemjöl (½ kg)
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 ¼ hg smör eller margarin
  • ¾ dl tjock grädde
  • 1 ½ dl strösocker
  • ¾ dl sirap
  • 1 ägg
  • ½ msk kanel
  • ½ msk ingefära
  • ½ msk nejlikor
  1. Blanda hälften av mjölet med bikarbonaten och smula in smöret i blandningen.
  2. Vispa grädden och tillsätt socker, sirap, ägg och kryddor.
  3. Rör ner mjölblandningen i grädden och arbeta degen till en slät massa.
  4. Arbeta i resten av mjölet.
  5. Dofta över litet mjöl och låt degen stå svalt en eller ett par dagar.
  6. Kavla degen ganska tunn, ta ut små kakor och lägg på smorda plåtar.
  7. Grädda pepparkakorna i 200-225 grader i 8-10 minuter.
  8. Lossa kakorna från plåten när de svalnat.

Recept – Julpepparkakor


  • Ugn 200 grader.
  • 1½ dl sirap
  • 3 dl brun farin
  • 200 g smör
  • 2 ägg
  • 1-2 tsk nejlikor
  • 1 tsk malda pomeransskal
  • 8 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bikarbonat
  1. Koka upp sirapen i en kastrull och häll den sedan över sockret och smöret.
  2. Rör om tills smeten kallnat.
  3. Tillsätt äggen och kryddorna.
  4. Lös upp bikarbonaten i lite kallt vatten, häll det i smeten och lägg sedan i det mesta av mjölet.
  5. Arbeta ihop degen och ställ den sedan att vila över natten.
  6. Kavla ut degen och använd pepparkaksformar för att ta ut pepparkakorna.
  7. Lägg pepparkakorna på smorda plåtar.
  8. Grädda mitt i ugnen i ungefär åtta minuter.

Ett svar på “Pepparkakor”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.