Lussekatter, bullar och saffranslängder


Nu är det dags att baka lussekatter, saffransbullar och saffransbröd. För detta behöver du en styck saffransdeg.

Vispa upp två ägg med en matsked vatten och saltet.

Dela upp saffransdegen i hanterbara bitar och forma långa korvar av dem.

Observera att nedan angivna gräddningstider är ungefärliga. Det beror förstås på hur stora bakverken är. Ett knep är att använda en ugnstermometer och sticka in den i den största lussekatten repsektive den tjockaste delen av lusselängden. När temperaturen når 96 grader är brödet färdigt. Experimentera och se vad som fungerar bäst för dig!

Saffranslängder


  • ugn 200-225 grader.
  • grädda i 15 – 20 minuter.
  1. Skall längder med fyllning – t.ex. hemgjord mandelmassa – göras, kavlas degkorvarna ut, breds på med fyllning, rullas ihop, läggs på plåt och klipps några gånger på varje sida.
  2. Lägg längderna på smord bakplåt.
  3. Pensla längderna med äggblandningen.
  4. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel strorlek (30 minuter – 1 timme).
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 – 225 grader i 15 – 20 minuter.
  6. Låt kallna under bakduk

Saffransbullar och lussekatter

  • ugn 225 – 250 grader.
  • grädda i 5 – 12 minuter beroende på storlek.
  1. Dela degkorvarna i lagom stora bitar, forma dem till lussekatter eller saffransbullar.
  2. Lägg på smord bakplåt.
  3. Pensla längderna med äggblandningen.
  4. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel strorlek (30 minuter – 1 timme).
  5. Grädda i mitten av ugnen i 225-250 grader i 5 – 12 minuter.
  6. Låt kallna under bakduk