Innehåll och smak på köpta pepparkakor

Jag erkänner. Att baka pepparkakor är inte min bästa gren. Det är pilligt och man äter för mycket deg. Blir översött i munnen och tungt i magen. Lätta att bränna vid är de små rackarna också.

Däremot älskar jag goda pepparkakor. Fick för mig att det var pepparkakshjärtan med smör som var favoriten. Men i år övertygade inte dessa köpta peppisar. Plötsligt fanns Kung Oscars pepparkakor inom räckhåll, och mums, de var ju mycket bättre. Trots att de inte är bakade med smör.

Låt oss jämföra dessa två varianter. Innehållsförteckningarna på förpackningarna som båda pryds av logotypen till det dominerande kexföretaget är som följer.

Pepparkakshjärtan med smör (PMS)

  • Vetemjöl
  • Socker
  • Fett – vegetabilisk olja 65%, smör 35%
  • Sirap
  • Kryddor – kanel, ingefära, nejlikor
  • Bakpulver – natriumbikarbonat, hjorthornssalt
  • Salt
  • Emulgeringsmedel – sojalecitin
  • Arom

Kung Oscar – Välkryddade pepparkakor (KO)

  • Vetemjöl
  • Socker
  • Sirap
  • Vegetabilisk olja
  • Kryddor – kanel, ingefära, kryddnejlika
  • Bakpulver – natriumbikarbonat, hjorthornssalt
  • Salt
  • Emulgeringsmedel – sojalecitin

Inte stor skillnad precis. Ingredienser är listade i minskande ordning. Det är alltså mer sirap än fett i Kung Oscars och tvärtom i PMS. I PMS är det endast 35% av fettet som är smör. I PMS är det dessutom arom, det klarar man sig utan i KO. Om inte nejlika och kryddnejlika anses vara olika saker är det inte mer skillnad.

Jo. Kung Oscars är runda och tunna och Pepparkakshjärtan med smör är, hör och häpna, formade som hjärtan. Dessutom är KO bra mycket dyrare.

Eftersom det är arom och smör i PMS borde väl de smaka mer?

Inte enligt mig. KO med smör på är riktigt gott! Men jag är ett dåligt föredöme.

Dagens sista ord blir:

Baka själv!